За чиї кошти буде створено російськомовніий ТВ-канал та що буде показувати

В Україні створять російськомовний телеканал, який посилить позиції держави в інформаційній боротьбі, заявив цього тижня Кирило Тимошенко, заступник очільника Офісу президента України, відповідальний за інформаційну політику.

В інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» чиновник розповів, що аудиторією цього каналу стане російськомовне населення, що проживає в різних країнах, — зокрема в Росії та непідконтрольних Києву регіонах Донбасу.

Ця заява викликала бурхливу реакцію в Росії. Головний редактор RT Маргарита Симоньян спрогнозувала провал такого телеканалу, а офіційний представник російського МЗС Марія Захарова назвала ідею, озвучену Тимошенком, божевіллям. Неоднозначно на таку пропозицію відреагували і в Україні.

BBC поспілкувалася з Кирилом Тимошенком, щоб дізнатися, що насправді замислив Київ і коли анонсований новою владою канал почне мовлення.

Тільки Крим і Донбас
За словами Кирила Тимошенка, інформація про створення всесвітнього російськомовного телеканалу не відповідає дійсності. Проте в команді президента серйозно міркують над концепцією державного російськомовного телеканалу, який буде здійснювати мовлення на анексований Росією Крим і непідконтрольні Києву регіони Донбасу.

«Ми розуміємо, що таким чином у нас може вийти почати перетягувати увагу жителів тих територій, доносячи до них через наше мовлення необхідні меседжі», — сказав він у розмові з BBC.

Чиновник стверджує, що запуск каналу стане частиною великої стратегії реінтеграції непідконтрольних територій, яку презентують на форумі, запланованому орієнтовно на кінець вересня — початок жовтня цього року. Тоді, продовжує він, назвуть ймовірну дату запуску телеканалу.

«Все, що ми робимо, ми хочемо робити максимально швидко. Думаю, з телеканалом буде так само», — каже він.

Канал, за словами Тимошенка, планується створити на основі UATV — заснованого у 2015 році каналу іномовлення, який зараз виходить в ефір російською, англійською, українською, арабською і кримськотатарською мовами.

Спочатку планувалося, що в UATV буде кілька мовних версій, але через брак фінансування наразі на ньому по черзі демонструють передачі різними мовами.

Зараз на UATV проходить ініційований владою аудит, після якого й планується здійснити перезапуск і можливий ребрендинг каналу.

При цьому, твердить заступник голови ОП, від іномовлення англійською мовою Україна відмовлятися не збирається.

«У чому проблема зробити два канали: один англійською, один російською?», — каже Тимошенко.

При цьому в розмові з BBC він відмовляється назвати приблизну вартість запуску нового телеканалу.

«Давайте ми доведемо концепцію і прорахуємо, скільки це буде коштувати», — відповідає він на запитання про очікуваний бюджет телеканалу.

Безкоштовний контент
Тимошенко каже, що у програмній сітці нового каналу буде представлений «найкращий контент» розважального характеру — серіали, телепроекти, кінофільми, — який виробляється українськими комерційними телеканалами.

«Ми розуміємо, що просто новинним контентом ми не привернемо уваги глядача звідти… Окрім (розважального контенту) ми зможемо там демонструвати новини, розповідати, що відбувається в Україні», — переконаний він.

Тимошенко сподівається, що розважальний контент комерційні телеканали будуть надавати ще не створеному каналу безкоштовно, хоча переговори з ними з цього приводу все ще тривають.

«Їхній інтерес полягає в тому, щоб країна була єдиною, немає ніяких підводних каменів», — пояснює він мотивацію телеканалів, поки не називаючи, з ким саме ведуться переговори.

«Коли ми з ними всіма домовимось, ми відкриємо карти і покажемо, з ким і про що ми домовились», — каже Тимошенко.

Ця ідея раніше викликала неоднозначні емоції в українських оглядачів.

«Розмови про російськомовний канал… можна трактувати так: в нас є багато російськомовного продукту і ми хочемо за нього отримувати бюджетні кошти», — написав у своєму фейсбуці голова комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький.

Такі міркування могли бути викликані тим, що президент Володимир Зеленський і низка інших членів його команди є вихідцями зі студії «Квартал 95», одного з найбільших виробників розважального телеконтенту в центральній і східній Європі.

«У „Кварталу“ є якийсь російськомовний контент. Але хто сказав, що ми будемо в „Кварталу“ його купувати за бюджетні кошти? Я не розумію, звідки це береться», — реагує на подібні закиди Кирило Тимошенко.

Він так само відкинув припущення про те, що власники комерційних телеканалів, які надаватимуть новому каналу власний розважальний контент, приміром, гіпотетичний власник «1+1» Ігор Коломойський, у близькості до якого підозрюють пана Зеленського та членів його команди, будуть впливати на його інформаційну складову.

«Ми не будемо брати інформаційний контент в інших каналів. Його має виробляти цей канал», — каже Кирило Тимошенко.

Мовні квоти
Київська влада розглядала можливість запуску російськомовного телеканалу для жителів непідконтрольних частин Донбасу ще у 2014 році, розповів в ефірі телеканалу «Прямий» народний депутат Сергій Висоцький.

«(Від цих ідей) відмовились. З однієї простої причини — якщо говорити про боротьбу за уми людей, що проживають на окупованих територіях, то ці люди сприймають і розуміють українську мову, вони мають змогу дивитися українські канали через супутник, і жоден інший російськомовний канал в цьому не допоможе», — заявив він.

«Так, тільки ми за п’ять років максимально відвернули від себе ті території. Це одна з проблем, що з людьми не розмовляли, людей принижували всі п’ять років… Людей, які там залишились, обробляє інша сторона, а ми всі п’ять років (відмахуємося) від них, бо вони там залишились», — реагує на таку логіку Кирило Тимошенко.

Що заборонено в «ЛНР». Блог із Луганська
«У мене вкрали мій Донецьк»: студенти з Донбасу
Протягом останніх років в Україні послідовно зменшувалась частка російської мови в телеефірі. У схваленому цього року законі про мову передбачається поступове збільшення частки україномовного контенту в ефірі всіх українських телеканалів до 90% ефірного часу.

Ця обставина дала привід офіційному представнику російського МЗС Марії Захаровій жорстко реагувати на заяву Тимошенка про наміри запустити російськомовний телеканал.

«Тобто, щоб переконати людей, що відстоюють право говорити російською в Україні, в тому, що вони неправі, Київ створює російськомовний телеканал. Це ж треба додуматись: виділяти кошти для „покриття“ російськомовної аудиторії в усьому світі, коли у власній країні російська, згідно з новим законом про мову, дозволена тільки для побутового спілкування і релігійних обрядів! Божевілля того, що відбувається, настільки неймовірне, що історія все більше нагадує якусь біблійну притчу, аніж ситуацію наших днів», — написала Захарова у своєму фейсбуці.

«Я не розумію сенс того, що вона каже. Ми хочемо достукатися до людей усіма засобами, які в нас є. Нам здається, в нас це вийде», — відповідає на слова Захарової Кирило Тимошенко.

Закон про мову ухвалили. Як тепер розмовлятимемо?
У розмові з BBC він заявив, що не виключає внесення змін в чинне законодавство України з метою вивести з-під мовних квот телеканалу, який мовитиме на неконтрольовані Києвом регіони України. Ці зміни не стосуватимуться каналів, які здійснюють мовлення на контрольованій Києвом території.

«Ніхто не збирається квоти змінювати поки і так далі», — каже Тимошенко.

Окремий аспект роботи авторів нового каналу він називає «технічними нюансами»: Тимошенко не заперечує, що за бажання можливість прийому цього телеканалу на неконтрольованих Києвом територій України можна буде обмежити.

«Зрозуміло, що можна (заглушити). Питання в тому, як можна обійти „глушилки“. Про це ми зараз думаємо», — резюмує він.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *