Як рятуватися від «брудної бомби», ядерної зброї чи аварії на АЕС: інструкція від ЦСКІБ

Хоча експерти вважають, що ядерний удар по Україні малоймовірний, і головна мета таких погроз — залякування українців, водночас українці м повинні мати план дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій, вважають у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при РНБО

Як діяти у випадку удару «брудною бомбою», ядерної атаки чи аварії на АЕС роз’яснили фахівці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при РНБО.

Що таке ядерна зброя та «брудна бомба»

Ядерна зброя — це зброя масового ураження. Ядерні заряди можуть бути розміщені на різних ракетах, торпедах, бомбах, артилерійських снарядах. Зрозуміти, що була застосована ядерна зброя, буде можливо тільки після вибуху й отримання даних про радіоактивне забруднення.

Брудна бомба» — це радіологічний розсіювальний пристрій, фактично вибухівка с радіоактивним матеріалом. Під час детонації радіоактивні речовини поширюються вибуховою хвилею.

Як дізнатися про ядерний удар

  • Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).
  • Сповіщати про відповідну загрозу та про подальші дії будуть радіо, телебачення, тому увімкніть ці пристрої або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення.
  • Через велику ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку та буде відсутнє електропостачання, тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

У випадку застосування ядерної зброї, використання “брудної бомби” або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним — почувши сирену, отримавши оповіщення, прямуйте в укриття. Головний критерій при пошуку укриття це його хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, підійде підвал або центр великих бетонних будівель з мінімальною кількістю вікон та дверей.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *