Як олені відповіли на зміну клімату

У відповідь на зміну клімату олені почали еволюціонуювати. Відповідні факти помітили зоологи.

Це один з небагатьох випадків, коли ми документували еволюцію у дії, показуючи, що вона може допомогти населенню адаптуватися до потепління, пояснили науковці.

Зоологи зафіксували перші ознаки еволюції живих істот у відповідь на зміну клімату – серед благородних оленів на шотландському півострові.

Згідно з дослідженням единбурзьких науковців, генетичні зміни оленів призводять до того, що тварини народжують щороку трохи раніше. Читайте також У Берлінському зоопарку вперше показали двох маленьких близнюків панди (відео) Дані порівняли з наявною інформацією за 1970-ті роки.

У середньому, термін народження наступав раніше зі швидкістю у три дні на 10 років, почасти – через вплив все вищої температури на поведінку й фізіологію оленів. У самок, які народжували на початку року, – більше потомків. Саме вони роками передавали генами свій «репродуктивний успіх», пояснюють вчені.

Унаслідок ці гени стали більш поширеними у популяції. «Це один із небагатьох випадків, коли ми документували еволюцію у дії, показуючи, що вона може допомогти населенню адаптуватися до потепління», – заявив доктор Тімоті Боннет з Австралійського національного університету. Зоологи підсумовують, що все більше досліджень вказують на вплив кліматичних змін на живих істот у всьому світі.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *