Терпець увірвався — вчені почали підтримувати екологічні бунти

Майже 400 вчених підтримали кампанію громадянської непокори, спрямовану на боротьбу зі зміною клімату, та попередили, що якщо цього не зробити, ситуація може призвести до «незліченних людських страждань».

У спільній декларації вчені-кліматологи, фізики, біологи, інженери, що представляють як мінімум 20 країн, висловили своє невдоволення та готовність стати на бік мирних демонстрантів, заарештованих від Амстердама до Мельбурна. Одягнувши білі лабораторні халати, які символізували належність до науки, група з 20 вчених зібралася минулої суботи біля Лондонського Музею науки в Кенсінгтоні, щоб зачитати текст декларації.

«Ми вважаємо, що бездіяльність уряду пов’язане з кліматичною та екологічною кризою, виправдовує мирні ненасильницькі акції протесту та радикальні дії, навіть якщо це виходить за рамки чинного законодавства», — зачитала декларацію від імені групи Емілі Гроссман, доктор молекулярної біології.

«Тому ми підтримуємо тих, хто мирно виходить на протести по всьому світу проти урядів своїх країн, які не діють та навіть не усвідомлюють масштаби кризи», — додала вона.

Текст декларації був складений групою вчених, членів руху Extinction Rebellion («Повстання проти вимирання») — кампанії громадянської непокори, яка рік тому стартувала в Британії та з того часу охопила десятки країн. У понеділок група запустила нову хвилю, спрямовану на розв’язання екологічної кризи, викликану глобальною зміною клімату, та яка спричинила вимирання рослин та тварин.

«Актуальність кліматичної кризи зараз настільки велика, що багато вчених вважають, що тепер у нас є моральний обов’язок здійснювати радикальні дії», — сказала Гроссман.

З того часу вже заарештовано 1307 маніфестантів на різних акціях протесту тільки у Лондоні. За даними групи, на минулому тижні було заарештовано ще 1 463 маніфестантів у 20 містах, включаючи Брюссель, Амстердам, Нью-Йорк, Сідней та Торонто. І в найближчі дні очікуються нові акції протесту.

«Ми не можемо допустити, щоб роль вчених полягала в тому, щоб просто писати статті та публікувати їх в маловідомих журналах і якось сподіватися, що хтось там зверне увагу», — говорить Джулія Штайнбергер, еколог-економіст з Університету Лідса. «Ми повинні переосмислити роль вченого та зрозуміти, які соціальні зміни відбуваються у світовому масштабі».

Прапор Extinction Rebellion — стилізований символ пісочного годинника в колі, а тактика включає мирні захоплення мостів та доріг. Багато прихильників давно вже говорять, що традиційні мирні методи вже не працюють і доводиться вдаватися до більш радикальних дій, таких як перекриття руху. Їх же опоненти скаржаться, що дії мітингувальників доставляють незручність тисячам громадян та відволікають ресурси поліції.

Головний редактор Марина Жуковіна

Коментарі “Терпець увірвався — вчені почали підтримувати екологічні бунти

  1. Глобальное потепление идёт более быстрыми темпами, чем предполагалось ранее. Серьёзность проблем, с которыми столкнётся человечество уже в ближайшем будущем, очень сильно недооценена. Это без всякого преувеличения — катастрофа. http://tema.in.ua/article/12519.html

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *