Шкіра акул стала прикладом для нового матеріалу

Вчені з Університету Південної Каліфорнії створили розумний матеріал, надихаючись шкірою акул. Він може різними способами керувати звуковими хвилями — притлумлювати або покращувати їх.

Акустичні метаматеріали зазвичай розробляються для управління звуковими хвилями. Але вони можуть виконувати тільки ту функцію, для якої вони були створені, наприклад, притлумлення вихідного звуку на підводному човні. Це й же пристрій можна переобладнати для іншої функції — в цьому випадку необхідно використовувати інший акустичний пристрій.

Тепер команда вчених з Університету Південної Каліфорнії розробила акустичний метаматеріал, який може перемикатися між різними функціями, це вдається зробити за допомогою ретельно підібраних магнітних полів, зазначається в описі розробки. Структура нових метаматеріалів натхненна незвичайною структурою акулячої шкіри. Вони можуть використовуватися для імітації функцій перемикачів або діодів

Дослідники пояснили, що мікроскопічна структура цих метаматеріалів може згинати хвилю таким чином, якими вони зазвичай не бувають. Це властивість називається показником заломлення.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *