Що будуть робити з радіацією в обсерваторії

Із знайденою в геофізичній обсерваторії Києва підвищеною радіацією потрібно щось робити. Що саме — розбиралась ціла комісія ТЕБ та НС. Основне питання — утилізація джерел радіаційного забруднення. Подробиці розповів головний спеціаліст відділу захисту населення і територій управління з питань цивільного захисту КМДА Володимир Калашник.

“На території обсерваторії виявлено підвищення радіаційного фону. Відповідно до вимог постанови Кабінету міністрів України № 813, було ініційовано створення комісії ТЕБ та НС для розгляду цього питання. Сьогодні членами комісії, з залученням додаткових сил і засобів, було проведене обстеження цієї території. На зазначеній місцевості виявлено два підозрілих предмети, які показували підвищений радіаційний фон. Дані предмети вилучені й поміщені в спеціальні контейнери і передані для утилізації на підприємство, яке займається утилізацією радіоактивних відходів — „Радон“”, — сказав Володимир Калашник, який входив до комісії.

Член комісії додав, що радіоактивні предмети не є будівельними матеріалами. Ними виявились джерела випромінювання, які застосовуються в спеціальних приборах. Радіаційний фон об’єктів перевищував норму в два з половиною рази. За метр від джерел радіаційний фон був в нормі.

На сторінці у Facebook Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки повідомили, що рівень випромінювання в приміщенні, де виявлено джерело, становив 500 — 600 мкЗв/годину, у сусідній з даним приміщенням кімнаті — 100 — 170 мкЗв/годину. Ще одне джерело мало рівень випромінювання 480 мкЗв/годину. Допустима норма згідно з контрольними рівнями СЕС Києва — 0,24 мкЗв, до 0,44 мкЗв для будівель, введених в експлуатацію до 1992 року, в яких можуть перебувати люди.

Калашник розповів, що виявили підвищення радіаційного фону працівники обсерваторії, які працюють з радіоактивними матеріалами і самі є фахівцями.

“Працівники, які виявили ці предмети та знаходились у приміщенні, зараз направлені на спеціальне обстеження. Співробітниками Голосіївської відділу національної поліції міста Києва за даним фактом порушено кримінальну справу, щоб вияснити, звідки попали ці матеріали на територію. До закінчення розслідування об’єкти залишаться в „Радоні“. Їх перевезуть у спеціальній машині для перевезення радіоактивно-забруднених предметів. Їх помістили в контейнер, який поставили в інший герметичний контейнер. І відправлять на тимчасове зберігання”, — розповів Калашник.

Спеціаліст додав, що тимчасове зберігання буде тривати до тих пір, поки в районі Чорнобильської атомної електростанції не побудують сховище для зберігання радіоактивних відходів. Після цього всі відходи перемістять туди на довічне зберігання.

У пресслужбі Державного агентства з управління зоною відчуження повідомили, що в подальшому отримані джерела будуть направлені для проведення лабораторних досліджень з визначення точного нуклідного складу та встановлення можливих власників.

“На даний момент перевірили та територію обсерваторії на предмет наявності ще підозрілих предметів та підвищеного радіаційного фону. Фон радіаційний випромінювання в нормі. Загрози населенню не представляє. Станом на теперішній час ситуація приведена до належного чину і обстановка на території обсерваторії та прилеглих до обсерваторії загрози для місцевих не представляє”, — запевнив Калашник.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *