Розроблена тканина, яка збирає сонячну енергію

Дослідники у Швейцарії розробили тканину, яка акумулює сонячну енергію. Тепер з неї можна робити одяг.

Це абсолютно новий тип матеріалу, який можна використовувати в текстильній промисловості для створення одягу, здатної заряджати носиму електроніку.

Людина постійно перебуває в русі. Теоретично це можна було б використовувати для зарядки смартфонів та інших гаджетів, виробляючи електрику за допомогою розумного одягу.

Для створення комерційних сонячних панелей застосовують так звані люмінесцентні сонячні концентратори (LSC). Вони вловлюють розсіяне світло і передають його елементу живлення, що перетворює зібрану енергію в електрику. Головна проблема полягала в тому, що LSC доступні виключно у вигляді жорстких компонентів.

За словами дослідників, це робить непридатним використання LSC в текстильній промисловості, оскільки вони не пропускають повітря. Оптимізувати технологію вдалося швейцарським вченим, який створив гнучкий полімер з люмінесцентних матеріалів. Це означає, що при нанесенні полімеру на одяг вона здатна виступати в якості сонячних колекторів, виробляючи додаткову енергію.

Матеріал заснований на амфіфільних полімерних ко-сітках. Дослідникам вдалося об’єднати два несумісні люмінесцентні матеріали в наномасштабі, що дозволило їм взаємодіяти один з одним. Важливо й те, що полімер нешкідливий для людини.

Про терміни виході на комерційний ринок нової технології поки нічого не відомо, але творці впевнені в перспективності розробки.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *