РФ не збірається долучатись до «Нормандського формата»

Глава Міністерства закордонних справ РФ Сергій Лавров, коментуючи ініціативу нового президента України Володимира Зеленського про підключення до “нормандського формату” США та Великої Британії, заявив, що нинішній формат погоджений і важливо не розпорошувати увагу.

“Щодо ініціативи, озвученої, так я розумію, експромтом, президентом Зеленським про підключення Сполучених Штатів та Сполученого Королівства до “нормандського формату”, на цю тему вже висловилися представники самої адміністрації США, які не вбачають у цьому необхідності. Як я розумію, аналогічна позиція і у Франції, і у Німеччини”, – сказав Лавров у четвер на прес-конференції в німецькому місті Кенігсвінтері за підсумками переговорів зі своїм німецьким колегою Гайко Маасом.

“Ми виходимо з того, що формат погоджений. Формат має шанс за нових умов просунутися вперед, і важливо не розпорошувати увагу”, – наголосив російський міністр.

За словами Лаврова, є всі підстави вважати, що нове керівництво України виконуватиме Мінські угоди.

“Є підстави вважати, що, на відміну від режиму, нова команда прагнутиме по-чесному виконувати Мінські домовленості”, – сказав Лавров.

“Ті заяви, які робляться з Києва, про те, що це їхні наміри – виконати все, про що домовилися в Мінську в лютому 2015 року, ми активно вітаємо, подивимося, як вони втілюватимуться в практичні справи. Принаймні робитимемо все, щоб цьому сприяти”, – додав він.

Міністр зазначив, що зустріч “нормандської четвірки” на рівні радників глав держав, в якій взяв участь представник нової влади України, не привела до проривних рішень, проте мала конструктивний характер.

Говорити про саміт у “нормандському форматі” можна буде після того, як буде виконано рішення попередньої зустрічі на найвищому рівні, яка відбулася у Берліні в 2016 році: розведення сил на лінії зіткнення, а також вирішення питання про особливий статус Донбасу. Такий саміт має бути ретельно підготовлений, сказав Лавров.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *