Подалі від людей: де можна відпочити із наметом

ще два місяці можна відпочити на морі, так? Але ж людей завжди на курортах навіть до жовтня можна знайти. Де в Україні можна відпочити подалі від людей — далі.

У всіх місцях, куди можна доїхати, звісно, будуть і інші люди. Але тут їх буде менше в рази і атмосфера відпочинку буде тихіша. Зібрали для вас топ-10 місць для морського відпочинку в Україні, де ще можна усамітнитись.

Кінбурська коса

Географічно Кінбурнська коса є частиною однойменного півострова, розташованого у Миколаївській області неподалік міста Очаків. Півострів омивається з одного боку солоним Чорним морем, а з іншого — прісними водами Дніпровсько-Бузького лиману, частина коси відноситься до Чорноморського біосферного заповідник. Кінбурн є не тільки найвідомішим місцем козацької військової слави, а і фантастично красивим місцем. Широченні піщані пляжі, укриті дрібним білим піском, безліч птахів, духмяні трави, умиротворення, спокій і повне єднання з природою. А ще понад 150 сонячних днів на рік. Чисте вологе повітря, збагачене солями йоду, брому, фітонцидами лісів і степових трав, та унікальний мікроклімат роблять відпочинок не лише приємним, але й оздоровчим, особливо якщо поєднувати пляж і купання з грязевими процедурами в озерах.

Саме тому Кінбурська коса є одним із найулюбленіших місць для відпочинку у жителів Очакова і Миколаєва. Знайти у Покровці — найближчому населеному пункті — сучасну базу або гостьовий будинок із затишною територією не проблема, але ті, хто не любить навіть сільської метушні, зазвичай обирають облаштовані кемпінги, які є на території Кінбурнської коси. Зі зручностей вам запропонують розетки для зарядки телефонів, душ із прісною водою і туалет, оренду наметів і матраців, готове харчування (замовляти страви потрібно заздалегідь). З огляду на те, що заповідник на Кінбурнській косі є національним парком, ставити намет будь-де не рекомендується, інакше можуть виникнути проблеми з законом.

Як доїхати? Добиратися найзручніше з Очакова, до причалу Лісгосп 333 (власне авто можна залишити там на платній парковці). Далі — на катері, який ходить тричі на день, дістатися на саму косу, а по самій косі до кемпінгів підвозить таксі-позашляховик. Досвідчені мандрівники радять вибирати кемпінги поменше і подалі від цивілізації, якщо хочеться більше природи і тиші.

Федотова коса

Намивна Федотова коса знаходиться в Запорізькій області між Азовським морем та Утлюкським лиманом у південно-західному напрямку від центру Кирилівки. На початку коси все так само, як і в інших курортах, — гамірно і людно, адже в цьому місці сконцентровані найбільші розважальні об’єкти — аквапарк, дельфінарій, нічні клуби. Однак чим далі від материкової зони, тим інфраструктура рідшає, а в мікрорайоні Степок зовсім сходить нанівець. Відразу за Степком відкриваються кілометри незайманих просторів; там ви знайдете і наметове містечко. Хоча загалом намет за межею основної курортної зони можна ставити де завгодно – місця більш ніж достатньо. Курортний сезон на Федотовій косі триває п’ять місяців. Вода в морі чиста і в купальний сезон практично без водоростей. Море тут досить глибоке з пологим входом, а пляжі — піщані з домішками черепашнику. На березі також можна зустріти глиняні ділянки ґрунту, які утворилися внаслідок штормів. Це слід врахувати, коли ставитимете намет, щоб і його під час шторму не намочило чи змило водою.

Як доїхати? З більшості великих міст України йдуть рейсові автобуси прямо до смт Кирилівка. Якщо немає прямого рейсу, вам необхідно дістатися до Мелітополя. Далі — або рейсовим автобусом, або маршрутним таксі. З автовокзалу в Кирилівці на Федотову косу теж ходять маршрутки (маршрутне таксі ‘Степок’) або таксі.

Коси Пересип і Степанівська

Коса Пересип омивається Азовським морем з одного боку і Молочним лиманом — з іншого. Пляжі тут просторі і широкі, тож вам буде де розміститися, щоб не заважати іншим і щоб не заважали вам. Плавний спуск у воду і невелика глибина прибережних вод приваблюють чимало сімей з маленькими дітьми. За цілющі грязі Молочного лиману тутешні місця також цінують ті, хто бажає оздоровитися. Пересип — тихе місце, де майже не звучать гучні біти дискотек, тому тут ви сповна зможете насолодитися плескотом морських хвиль і нічною тишею. У кемпінгах на Пересипі є автостоянки і магазини, пляжі прибираються, а віддаленість від галасливого центру гарантує прозоре і чисте море. В косу Пересип переходить інша коса — Степанівська. Просторі і порожні пляжі привертають на Степановську косу любителів відпочинку дикунами і нудистів. Люди приїжджають сім’ями і компаніями з навколишніх міст, щоб провести кілька днів на самоті з природою або порибалити. У тіні дерев можна розбити намет, поставити машину і натягнути тент. Зверніть увагу, що тут немає високих дерев, і багато відкритого простору. Найбільш густо дерева ростуть в дальній частині коси, з боку промоїни.

Як доїхати? З автовокзалу в Кирилівці маршрутним таксі «Пересип» або на таксі. Територія заказника Степанівка офіційно закрита для в’їзду автомобілів, але в розпал сезону тут спостерігаються десятки машин. Від основної ґрунтової дороги йде кілька з’їздів до туристичних стоянок.

Острів Бирючий

Коса острів Бирючий — заповідник між Азовським морем та Утлюцьким лиманом. Фактично Бирючий є продовженням, а точніше закінченням Федотової коси. Але так було не завжди. Цю територію офіційно визнано островом завдяки невеликій протоці, що існувала до 1929 р. та відділяла її від решти ділянки суші.

Відпочинок на острові Бирючий має певну екзотику. Це край дикої природи Приазов’я, найчистішого моря та піску. Вільні від скупчення людей пляжі простягаються на багато кілометрів уздовж морського узбережжя. Відпочинок на Бирючому сподобається всім, хто бажає виїхати подалі від цивілізації, насолодитися спокоєм та красою природи повною мірою. Готелів та баз відпочинку тут небагато, тож ті, хто полюбляє дикий відпочинок, не будуть потерпати від засилля людей, які є на більш людних і розкручених українських курортах. На Бирючому можна відвідати колишню дачу Хрущова, помилуватися маяком та стародавніми кам’яними скіфськими бабами. Одна з родзинок Бірючого — можливість спостерігати за життям братів наших менших у природному середовищі та ще й зберегти це все на фото або відео. Фотополювання буде більш вдалим надвечір, коли тварини йдуть на водопій – у цей час можна побачити оленів, ланей, куланів, муфлонів. У цьому краї також багато лисиць та зайців. Для фотографа, який спеціалізується на зйомках фауни, тут справжнє роздолля!

Як доїхати? Втім, потрапити дикарем на Бірючий не так просто. Крім того, що це заповідна зона, що охороняється, так тут ще й розташована президентська дача. Для того, щоб легально відпочити просто неба на острові, доведеться оформлювати перепустки заздалегідь, надавши паспортні дані. Дозвіл отримати можна в Херсонському обласному управлінні лісового господарства. Дістатися острова можна із Запоріжжя трансфером, що курсує кілька разів на тиждень та довезе вас до бази відпочинку «Золотий берег» (там же можна запастися їжею і водою). Якщо ж у планах добиратися міським транспортом, крокуйте на запорізький автовокзал та сідайте у маршрутку до Кирилівки. Так само автобусом можна їхати з Мелітополя з автостанції-1.

Острів Джарилгач

Острів Джарилгач (у перекладі з тюркської мови це означає «обпалені дерева»), що у Херсонській області, наразі реклами не потребує, хоча ще кілька років тому про нього знало не так багато людей. Цей єдиний безлюдний острів Європи (звісно ж, не в літній період) славиться білосніжними пляжами, кришталево прозорою водою і неймовірною природою — на суходолі можна зблизька побачити диких кабанів, оленів та пеліканів, а грайливі дельфіни тут підпливають прямо до берега.

«Українські Мальдіви», як ще називають Джарилгач, мають кілька сотен солоних озер з лікувальними грязями і три джерела з прісною водою. Загальна довжина острова — 42 км. На східній стороні, біля маяків, розташовуються організовані кемпінги. У наметові містечка за окрему платню організована доставка води та їжі. Крім того, тут для всіх охочих пропонують екскурсії, так звані «сафарі» на джипах. Але якщо вам більше до душі відпочинок в наметі у зовсім безлюдному місці, вирушайте на західну сторону острова. Безлюдні місця починаються на відстані 4-5 км від маяків. Саме там ви зможете усамітнитися і поспілкуватися з природою сам на сам. Але питною водою потрібно запастися біля маяка. Також необхідно забезпечити надійне укриття від сонця, адже на дикі оливи і кущі, які подекуди ростуть на острові, покладатися не слід, значної тіні вони не дають.

Як доїхати? Дістатися до Джарилгача можна з Лазурного чи Скадовська. З Лазурного влітку перешийок між селищем та островом можна перейти вбрід, також до послуг туристів є «морські маршрутки» від місцевих жителів. Переїзд до острова зі Скадовська більш цивілізований — з міської набережної у бік Джарилгача кілька разів на день відправляється катер, є і приватні човни, що довезуть вас на острів. Катери і човни, які відправляються на острів, знаходяться в самому кінці набережної, на пірсі біля бетонної стіни. Розклад можна дізнатися одразу на місці.

Арабатська стрілка

Арабатську стрілку в Херсонській області важко назвати богом забутим місцем — завдяки своєму зручному розташуванню, залізничному сполученню і теплому та мілкому морю, ця місцевість давно набула доброї слави як місце для ідеального сімейного відпочинку з дітьми. Після окупації Криму інфраструктура Арабатки почала швидко розвиватися, завдяки чому вона перетворилася на курорт, привабливий і для активної молоді, яка полюбляє потанцювати та позависати в барах. Втім, зростаюча з кожним роком популярність Арабатської стрілки зовсім не означає, що тепер тут ніде приткнутися з наметом.

Довжина цього найдовшого в Європі природного пляжу становить цілих сто кілометрів, тож місця тут вистачить усім. Дикі пляжі на Арабатській стрілці межують з пляжами курортних селищ Генічеська гірка, Щасливцеве та Стрілкове, але якщо ви хочете стовідсотково забути про цивілізацію, проїдьте Арабатською стрілкою якомога далі в бік Криму. Там про існування людства вам нагадуватимуть лише поодинокі невеличкі туристичні стоянки, та й море там глибше. Обов’язково запасайтеся засобами від комарів — через близькість Сиваша на Арабатці їх завжди багато. Під час візиту на Арабатську стрілку не забудьте також відвідати одне з найвідоміших природних чудес України — Лемурійське озеро, що знаходиться на одному з берегів Сиваша неподалік села Григорівка. Вода в озері дійсно унікальна і за своїми лікувальними властивостями та концентрацією солі не поступається водам Мертвого моря.

Як доїхати? Доїхати на море в Генічеськ можна будь-яким видом транспорту — поїздом (влітку запускають багато додаткових потягів), автобусами, таксі або власним авто. У приморські села Генічеська Гірка, Стрілкове та Щасливцеве маршрутні автобуси рушають з Херсона, Скадовська, Запоріжжя, Дніпра, Харкова, Києва, Полтави та інших населених пунктів.

Приморське

Степне селище Приморське (колишній Більшовик), що в Херсонській області, само по собі не дуже відоме українцям. Сюди приїздять ті, кому не цікаві дискотеки, атракціони і супутня їм метушня. Мешканці нечисленних баз відпочинку не в змозі заповнити широченні пляжі, тому в Приморському можна вільно відпочивати навіть коли винаймаєш кімнату. Тим більше тут є де розвернутися тим, хто приїжджає сюди з наметами: в обидві сторони від Приморського — до Лазурного та Залізного порту тягнуться кілометри пустинних пляжів. Практично всюди можна під’їхати автомобілем.

Що робити в дикому степу на березі моря? Насолоджуватися самотністю, спостерігати за чайками і дельфінами, ловити креветки та крабів. Щоб наловити собі на вечерю делікатесів, вам будуть потрібні сачки та раколовки, а ще бажано – надувний човен. Креветок ловлять ближче до берега, а крабів – на глибині. Зверніть увагу, що з 1 серпня по 15 вересня вилов заборонений. Обов’язково візьміть сумки-холодильники, інакше доведеться їздити в магазин по продукти щодня. Магазини є в усіх навколишніх селах. Фрукти та овочі можна придбати на базарі в Залізному порту чи в Лазурному. Ближче до Залізного порту є територія авто-кемпінгу, але особливих зручностей там немає, хоча за проїзд на територію у вас все одно візьмуть плату в 100 грн — за обслуговування туалетів та вивіз сміття. У самому Приморському є цікава пам’ятка — цілющий гейзер. Вода в ньому насичена цілющими мікроелементами та має лікувальні властивості.

Як доїхати? З Херсона в Приморське щодня курсує велика кількість рейсових автобусів. Плануючи поїздку в Приморське з Херсона на власному авто, зазирніть по дорозі в Олешківські піски — найбільшу пустелю на території Європи.

Хорли

Невелике селище Хорли, яке розташоване на півострові Гіркий Кут в Херсонській області, стало туристичним не так давно. У селищі постійно проживає всього кілька сотен людей. Зараз Хорли є достатньо тихим морським курортом, про який знають не багато людей і це – перший безумовний плюс цього місця, адже тут і без палаток відпочинок вийде достатньо «диким». У селищі є принаймні п’ять питних джерел, два з яких мають воду, насичену іонами срібла. Крім того, в Хорлах є джерела з лікувальними грязями та родовище косметичної блакитної глини. Море тут мілке і швидко прогрівається. Окрім купання у Чорному морі можна досхочу мазатися цілющими грязями, а широкі береги вкриті морськими водоростями, багатими на йод. Кажуть, що двотижневий відпочинок в Хорлах, на повітрі, просякнутому найбільшими в світі випарами йоду, достатній для того, щоб не хворіти цілий рік, а старожили стверджують: хто спробує «срібної» води, обов’язково повернеться назад, незважаючи на медуз.

На в’їзді в Хорли ви обов’язково побачите фонтан заввишки в два метри — з-під землі б’є артезіанська вода температурою 9 градусів. В самому селищі доволі розвинута інфраструктура: є кафе і магазини, ринок, аквапарк, бібліотека.

Як доїхати? Дістатися в Хорли найзручніше на власному авто. Потрібно виїхати з Херсона по трасі Е97 і дістатися до Каланчака. Там повернути на південь на другорядну дорогу, хвилин через 30 ви потрапите в Хорли. Також з Херсона курсують рейсові автобуси. Якщо їхати поїздом, потрібно брати квиток до станції Каланчак. Звідти їхати вже на приватному таксі.

Курортне

Берегова лінія в районі Курортного (Одеська область) відрізняється від звичних нашому оку пологих пляжів. Стрімкий берег, висотою місцями до 30 метрів захищає довгу смугу пляжів, неначе земляний мур. Для доступу до моря в селі і біля нього прориті пологі спуски на пляж. Курортне — зручне місце для любителів дикого відпочинку. Є і де машину поставити, і до моря спуститися. З високих обривів відкривається гарний вид на море. Намети розбивають біля обриву або ближче до моря, на пляжі. У селищі є можливість поселитися з більшим комфортом в одній з численних баз відпочинку. Зважаючи на віддаленість від Одеси та Затоки, на пляжах Курортного небагатолюдно. Морське дно пологе, пісок — чистий і дрібний.

Як доїхати? Залізничної станції в селі немає. Якщо користуватися громадським транспортом, то простіше доїхати спочатку до Одеси чи Білгород -Дністровського на поїзді або на автобусі, а потім пересісти на маршрутне таксі до пункту призначення. З Одеської автостанції «Привоз» відправляється автобус №662 Одеса-Татарбунари, який проїжджає через селище Курортне, також з автостанції «Привокзальна» від’їжджає прямий автобус №134 Одеса-Курортне.

Южне

Наостанок приберегли для вас зовсім таємне місце. В Одеській області є багато захищених від вітрів бухт і пустельних місць, де нічого не завадить спокійному відпочинку. Тепле море і чудові пляжі, хороша транспортна доступність до близької цивілізації — ці місця просто ідеальні для самостійно організованої відпустки в наметах. Вапнярка, Дофінівка, Рибаківка, Кароліно-Бугаз, Лебедівка, Сергіївка — на околицях цих населених пунктів мало людей і легко розбити табір у відокремленому місці. Для вибагливих дикунів є кемпінги, де є прісна вода, туалет, електрика, магазин, місця для наметів і вогнищ. Але якщо бажаєте справжнього релаксу, спробуйте розшукати секретне затишне місце з дивовижним краєвидом неподалік від міста Южне. Машину доведеться залишити нагорі, а далі — рюкзаки на спину і вниз пішки на пляж. Нагородою вам стане найчистіша вода і цілковита самотність.

Як доїхати? Від в’їзду до міста Южне — перший поворот направо. До останньої бази відпочинку і по грунтовій дорозі — в бік моря. Приблизні координати: 46.612772, 31.085954

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *