Онлайн-плеєр Moonwalk наказав довго жити: кіна «на халяву» все менш

Піратські кінотеатри та глядачи кінохаляви зазнали втрат — правоохоронці Нидерландів зупинили роботуи онлайн-плеєра Moonwalk. Він звісний тим, що його використовували близько 80% піратських кінотеатрів рунету, у тому числі й ті, що працювали в Україні – HDrezka, Baskino, «ГидОнлайн», Kino Go та інші. 

Спецоперацію провели міжнародні антипіратські групи BREIN (Нідерландський фонд захисту авторських прав), американські ACE (Альянс креативності та розваг) і MPAA (Американська асоціація кінокомпаній). Вони домоглися серверів, арешту і конфіскації майна, а також розкриття даних щодо юридичних осіб, пов’язаних з Moonwalk.

Онлайн-плеєр припинив працювати 18 жовтня. Тоді ж на всіх піратських кінотеатрах, де був вбудований Moonwalk, припинили відтворюватися всі фільми і серіали, а замість цього з’явилися повідомлення про аварію в датацентрі. 

Бібліотека Moonwalk складалася з 26 тисяч фільмів та 10 тисяч серіалів. Для використання плеєра сайтам потрібно було лише вставити його код. Moonwalk за кожну тисячу переглядів платив кінотеатрам по $0,6, а заробляв переважно на рекламі нелегальних онлайн-казино.

За підрахунками BREIN, лише 50 найпопулярніших піратських сайтів щомісяця забезпечували Moonwalk 395 млн переглядів від 89 млн унікальних відвідувачів. Збиток правовласників від цього оцінюється мінімум в декілька сотень мільйонів доларів.

Moonwalk повідомив, що він «ніколи не запрацює знову», але «пірати» навряд чи здадуться. Вже зараз нелегальні онлайн-кінотеатри ставлять інші плеєри, який загалом нараховується близько 15. Деякі інші сайти пропонують користувачам завантажити фільми і серіали через торрент-трекери, або заливають відео на заборонені в Україні «Однокласники» чи «Видео Mail.ru».

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *