На Марсі е вода!

Вода на Марсі е, але вона — солона. Такий висновок зробили вчені. Вони розмірковували таким чином: червона планета дуже холодна; вода, яка не замерзає, скоріше всього повна солі з марсіанського ґрунту, що знижує температуру замерзання.

Людина не може пити солону воду, а звичайний метод, за допомогою якого електрика (електроліз) розщеплює її до кисню (для дихання) та водню (для палива), вимагає видалення солі; а це громіздка, дорога спроба в суворих, марсіанських умовах.От якби ж кисень і водень можна було безпосередньо виділяти безпосередньо з солоної води… Тоді цей процес електролізу ропи був би набагато менш складним і менш затратним.

Вчені Інженерної школи Маккелві при Університеті Вашингтона в Сент-Луїсі розробили саме таку систему. Їхні дослідження були опубліковані сьогодні у Збірнику матеріалів Національної академії наук (PNAS).

Дослідницька група кафедри енергетики, екології та хімічної інженерії, не просто перевірила свою систему електролізу розсолу в типових земних умовах; але й змоделювали марсіанські умови, знизивши температуру до -36 C. І пристрій спрацював.

“Наш марсіанський соляний електролізатор докорінно змінює матеріально-технічні можливості на Марсі та за його межами. “Ця технологія однаково корисна  і на Землі, де вона відкриває океани як життєздатне джерело кисню та палива”- сказав керівник інженерної школи Рамані.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *