Мінекоенерго: головні забруднювачи будуть перевірені

За дорученням Прем’єр-міністра Олексія Гончарука Державна екологічна інспекція найближчим часом проведе комплексну перевірку підприємств, які становлять небезпеку для навколишнього середовища. У списку таких підприємств близько 200 об’єктів по всій Україні.

Зараз Держекоінспекція готує перевірку перших 35 підприємств зі списку. Слід зазначити, що перевірятимуть як державні, так і приватні підприємства щодо дотримання вимог природоохоронного законодавства. Адже від викидів шкідливих речовин, забруднення води та повітря потерпають мешканці всієї України, що погіршує стан їхнього здоров’я та порушує право на чисте довкілля.

Ми зацікавлені у максимальній прозорості та відкритості перевірок. Тому вони будуть проводитися із залученням медіа з метою фіксації порушень та оприлюднення результатів.

Однією з найбільших проблем є недопуск екоінспекції на об’єкти. Це свідчить про намагання забруднювачів приховати факти порушень та уникнути відповідальності за шкоду, заподіяну довкіллю.

Водночас ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» передбачено, що порушення законодавства України про охорону навколишнього середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність. Крім того, притягнення порушника до будь якого виду відповідальності не звільняє винних від компенсації шкоди, заподіяної забрудненням навколишнього природного середовища та погіршенням якості природних ресурсів.

За фактом усіх незаконних відмов у доступі буде спрямовано відповідні заяви до правоохоронних органів. У таких випадках Держекоінспекція отримає можливість потрапити на підприємства вже у супроводі правоохоронців та провести перевірку.

Зауважимо, що ситуація з дотриманням природоохоронного законодавства в нашій країні вимагає термінового втручання. Однією з причин є те, що Державна екологічна інспекція працювала неефективно та не виконувала поставлених завдань. На сьогодні її робота відновлюється та виходить на новий рівень з метою належного захисту довкілля.

У разі бажання представників ЗМІ взяти участь у проведенні перевірки підприємств, які входять до переліку найбільших забруднювачів, пропонуємо звертатися до прес-служби Мінекоенерго press@mev.gov.ua

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *