Кити можут врятувати планєту від глобального потепління

Міжнародний валютний фонд опублікував результати проведеного за його завданням дослідження «Природне розв’язання проблеми зміни клімату». Розрахунки екологів показали, що кожен кит здатний зв’язувати велику кількість вуглекислого газу та відновлення їх чисельності дозволить вивести зайві парникові гази з атмосфери.

Група вчених, що проводила дослідження, прийшла до висновку про існування готового та ефективного інструменту поглинання вуглекислого газу. Точніше, це найкраще з усього, що створено самою природою — ссавці групи «кити». За ефективністю утилізації CO2 вони помітно перевершують навіть рослини.

Ще рік тому саме дерева — зокрема, величезні ліси Амазонки та Сибіру — вважалися кращою зброєю в боротьбі з викидами вуглекислого газу. Але екологи підрахували, що середньостатистичне дерево поглинає 22 кг CO2 на рік, що за сто років життя рослини дасть 2,2 тонни. Але потім були вивчені та інші природні поглиначі цього газу, в результаті чого лідером виявилися кити — синій, сірий, гренландський, горбатий і так далі — з середнім показником в 33 тонни вуглекислого газу за життя.

«Якщо мова йде про порятунок планети, то кожен кит вартує тисячі дерев», — йдеться в доповіді. Співавтор дослідження Ральф Чамі та його колеги закликають світову спільноту повернути чисельність глобальних популяцій китоподібних до рівня, на якому вони перебували до епохи масового промислу на них: від нинішніх 1,3 мільйона особин до чотирьох-п’яти мільйонів.

Судячи з розрахунками вчених, здатність цих тварин фіксувати вуглекислий газ та виводити його з атмосфери по-справжньому вражає. Мало того, що тварина поглинає за своє життя величезну кількість газу, після смерті кита, він опиняється на великій глибині під тиском, звідки вже вуглекислий газ не може повернутися в атмосферу.

А відходи травлення китів служать першокласним природним добривом для фітопланктону. Ці мікроскопічні, але незліченні істоти також вельми ефективно зв’язують вуглекислий газ. За даними вчених, збільшення біомаси фітопланктону всього на один відсоток дозволить позбутися сотні мільйонів тонн CO2, що еквівалентно посадці приблизно двох мільярдів дерев. Загальний економічний внесок кожного кита в глобальну економіку автори оцінюють більш ніж у два мільйони доларів.

Найцікавіше, що людям нічого не потрібно робити, щоб стимулювати цей механізм, хіба що назавжди та у всіх країнах світу заборонити китовий промисел. Адже сучасні популяції китів далекі від «допромислового» рівня, і найбільші тварини постраждали особливо сильно. Так, протягом ХХ-го століття, чисельність синіх китів скоротилася на 99 відсотків, і хоча в останні роки вона почала відновлюватися, їх кількість все ще становить кілька відсотків від колишнього.

І на думку експертів МВФ, на захист китів варто звернути особливу увагу — благо Міжнародна комісія з промислу китів (IWC) дозволяє розвивати та реалізовувати різні програми по їх охороні. І якщо дерева потрібно цілеспрямовано висаджувати мільйонами штук, то у випадку з китами, досить просто «відійти та не заважати».

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *