Екоактивисти з EПЛ проти директора НПП «Цуманська Пуща»

Екоактивісти з ЕПЛ закликають Мінекоенерго не продовжувати контракт з директором НПП «Цуманська Пуща». Зокрема, в акаунті команди в Facebook повідомляється:

«16 грудня 2019 року закінчується контракт з директором Ківерцівського національного природного парку Цуманська Пуща Ігорем Квачем.

Незважаючи на великі сподівання, які покладала громадськість, за останні роки керівництво НПП «Цуманська Пуща» працювала вкрай неефективно. Хоча основна функція НПП згідно з законодавством природоохоронна, де-факто керівництво НПП діяло в інтересах лісового господарства.

Зокрема:

1) За ініціативи Ігоря Квача в 2017 році були проведені масові вибіркові санітарні рубки по дубовим лісам в межах заповідної зони НПП «Цуманська Пуща» що фактично призвело до знищення найбільш цінних ділянок парку. По даному факту Державна екологічна інспекція нарахувала збитки в розмірі більше чим 2 млн. гривень, а посадовим особам Цуманського лісгоспу повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

2) В 2018 році адміністрація НПП погодила проведення лісгоспом недоцільних санітарних рубок сумарним обсягом більше 80 000 кубометрів.

3) Адміністрація парку не вчиняла жодних дій щодо збереження старовікових дібров, які не мали статусу природно-заповідного фонду до моменту створення НПП. В результаті більшість таких ділянок на даний момент зрубана рубками головного користування. Хоча очевидна важлива роль старовікових дубових ділянок для підтримки біорізноманіття, а технічна якість деревини з 200-річних дубів зазвичай є низькою.

4) Під час розробки проекту організації території майже всі ділянки, які не мали статусу ПЗФ до моменту створення НПП, були включені до господарської зони НПП. В тому числі і ті, які мають важливе природоохоронне значення — старовікові діброви, заболочені ліси, ліси на межі з заповідною зоною тощо.

Незважаючи на те, що сучасна українська та закордонна лісова наука чітко визначає за яких умов санітарні рубки є доцільними і акцентує увагу на важливій ролі мертвої деревини для лісу, Ігор Квач відстоював застарілі радянські лісівничі підходи щодо необхідності видалення вітровальної деревини та сухостійних дерев.

Сам проект організації території НПП досі не затверджений Міністерством, незважаючи на те, що кошти на нього були виділені ще в 2017 році, а в цьому році адміністрація НПП повністю розрахувалась з виконавцями робіт.

Основною причиною незатвердження проекту є його наднизька якість та невідповідність сучасним підходам до охорони природи. Зокрема за весь час підготовки проекту було проведено лише декілька коротких біологічних експедицій, більшість матеріалів проекту являє собою копі-пейст з проекту створення НПП, різних наукових публікацій та напрацювань співробітників НПП. Наприклад, в проекті не згадано про інвазійні види та методи боротьби з ними чи про заходи з менеджменту Смарагдової мережі, проте наявні цитати керівництва Держлісагенства щодо необхідності проведення масових санітарних рубок.

Сама розробка проходила закрито від громадськості і в непрозорий спосіб. Фактично, замість повноцінної розробки проекту відбулось «освоєння» бюджетних коштів і тепер нове керівництво НПП стикнеться з необхідністю доопрацювання проекту організації території власними силами.

Також Ігор Квач був фігурантом інших численних скандалів — наприклад з відрізаної головою зубра, кумівством, непрозорим використанням коштів працівників зібраних на закупівлю форми та звільненням працівників. В останньому випадку небажання Ігоря Квача виконувати вимоги трудового законодавства призвело до того що адміністрація НПП програло всі суди, і на даний момент мусить виплачувати звільненому працівнику більше 200 000 грн. Тому наразі більшість працівників НПП перебуває у двотижневій відпустці «за власний рахунок» і фактично служба охорони НПП не здійснює свою діяльність по охороні території.

Окремо зауважимо, що протягом останніх місяців з НПП звільнились керівники та провідні спеціалісти наукового відділу та відділу екологічної освіти та рекреації, які протягом останніх років фактично «витягували» роботу парку.

Отже якщо підсумувати, то за час перебування на посаді директора Ігор Квач:

— Допустив та погоджував проведення масових рубок Цуманським лісгоспом, в тому числі по найціннішим природним ділянкам НПП.

— Неефективно використав бюджетні кошти на розробку проекту організації території НПП, фактично «заваливши» роботу.

— Витіснив з НПП всіх працівників наукового відділу та відділу екологічної освіти та рекреації, які не підтримували його позицію щодо необхідності масових санітарних рубок.

— Продемонстрував некомпетентність, відсутність обізнаності з сучасними підходами до охорони природи, закритість від громадськості.

На думку ЕПЛ, керівником національного природного парку повинна бути людина для якої на першому місці стоять інтереси охорони природи, а не лісового господарства чи місцевої влади.

Тому ми закликаємо Мінекоенерго не продовжувати контракт з директором Ківерцівського НПП Цуманська Пуща Ігорем Квачем, не призначити його тимчасовим в.о. директора, створити комісію щодо перевірки діяльності НПП протягом останніх років за та у найшвидші терміни провести відкритий конкурс на посаду директора «Цуманської Пущі».

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *