Домовлено за обмін полоненими по формулі «33 на 33»

Москва і Київ попередньо домовилися про обмін 33 росіян на 33 громадянина України без урахування головного редактора «РІА Новини» Кирила Вишинського.

Як повідомляють російські ЗМІ, український омбудсмен Людмила Денисова, яка представляє Київ в процесі обміну, вже знаходиться в Москві. Її російська колега Тетяна Москалькова наразі у відпустці. У РФ заявили, що зустрічі між Денисовою та Москальковою не планувалися.

Планується, що звільнення Вишинського буде проходити за іншою схемою. Крім того, вказується, що Москва не наполягає на обов’язковому обміні Вишінського – для Росії є принциповим факт його звільнення. Чи буде звільнений у цей раз український режисер Олег Сенцов невідомо.

Український адвокат Валентин Рибін заявив, що його підзахисні Максим Одинцов, Олександр Баранов, а також Євген Мефедов готуються до обміну. Також відзначимо, що прес-секретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив журналістам, що контакти представників Росії і України з обміну утримуваними особами є.

Слід зазначити, засуджених за державну зраду колишніх українських військових Максима Одінцова та Олександра Баранова, а також фігуранта справи про події 2 травня 2014 року в Одесі Євгена Мефьодова готують для обміну на українських політвʼязнів.

Раніше очільник політради «Опозиційної платформи – За життя» Віктор Медведчук звинуватив екс-президента України Петра Порошенка у блокуванні обміну заручниками. Якби Порошенко захотів, то обмін нібито пройшов би за 5 днів, уточнив кум Путіна.

У вересні минулого року російська сторона відкинула пропозицію Геращенкообміняти політв’язнів українців на бойовиків з паспортами РФ. Також Росія відмовилася обговорювати обмін українських заручників під час переговорів у Мінську. За словами віце-спікера Ради, процес звільнення заручників на сьогоднішній день заблоковано.

Віце-спікер Ради Ірина Геращенко у листопаді заявила, що обмін українських заручників на засуджених в Україні росіян заблокував Кремль і особисто президент РФ Путін, якому українці в тюрмах потрібні як фактор впливу на Україну.

Вона пізніше сказала, що Україна запропонувала РФ обміняти російських терористів на всіх політв’язнів.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *