Де в Україні виробляють найбільше «зеленої» енергії

За підсумками 2021 року найбільша встановлена потужність вітряних електростанцій зафіксована у Запорізькій області, а біомасових та біогазових – на Хмельниччині. Про це можна дізнатися, переглянувши карту українських рекордів, яку щойно опублікувало інтернет-видання «Слово і діло». Серед регіональних рекордів є і ті, що стосуються «зеленої» енергетики та енергозбереження.

Зокрема лідером з вітрової генерації була визнана Запорізька область. Станом на сьогодні тут встановлено вітрові електростанції загальною потужністю 595,8 Мвт. Це більше ніж третина усієї вітряної електроенергії у країні. При цьому слід зауважити, що в Україні найбільшу долю ВДЕ-генерацію дають сонячні електростанції, котрі також доволі поширені на Запоріжжі. Втім за сумарним показником ВДЕ область поступається своїм сусідам Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областям.

Дніпропетровщина якраз і є абсолютним лідером з ВДЕ-генерації з встановленими потужностями понад 1160 МВт. Цей факт не відбито у рейтингу «Слова і діла», оскільки Дніпропетровська область фігурує там як тріумфатор у іншій номінації – тут досягли найбільшого у країні обсягу. реалізованої промислової продукції. Тим часом Хмельницька область з доволі скромними показниками загальної ВДЕ-генерації, вийшла на лідируючі позиції за потужністю біомасових та біогазових електростанцій. Її показник —  36,4 Мвт – зовсім не велетенський. Втім, зважаючи на чималий потенціал біоенергетики в Україні, його можна вважати певною заявкою на успіх.

А от Миколаївська область, котра за потужністю ВДЕ поступається лише Дніпропетровській, має ще одне досягнення, яке справляє добрий вплив на екологію. Тут зафіксовано найвищий рівень оснащення багатоквартирних житлових будинків лічильниками теплоенергії – 98,7%. А це вже певний інструмент для того, щоб люди почали заощаджувати тепло. Це дозволить їм не лише зберегти власні фінансові ресурси, але й зменшити викид парникових газів у атмосферу.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *