Чому в Україні за 25 років зникло біля 100 річок?

Україна може лишитись до 2050 року майже без пітної води. За лише 25 років країна вже лишилась майже 100 річок. За останні 25 років в Україні зникло близько сотні річок.

Основною причиною нестачі питної води є злив відходів підприємствами. Якщо така тенденція продовжить зберігатися, до Україна до 2050 року зіткнеться з гострою нестачею питної води, розповів голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

За його словами, за останні 25 років в Україні зникло близько ста річок. Однак, причина не тільки в змінах клімату, а й у порушеннях природоохоронного законодавства – забрудненні, засміченні річок, нераціональному використанні водних ресурсів.

Як пояснив Мальований у коментарі УНІАН, Забруднення річок відбувається, в тому числі через те, що у великої кількості водовідводів немає закріпленого власника. Лише у Києві є понад 3 тис. км таких мереж без власника. Це дає підприємствам можливість зливати в Дніпро відходи без очищення. Промислові підприємства, які не мають сучасного очисного обладнання, зливають в річки відходи, що містять ртуть, залізо і навіть радіоактивні частинки.

Незаконна сільськогосподарська діяльність також призводить до того, що в підземні води потрапляють відходи. Це залишки добрив, хімікатів та інше, що також призводить до забруднення стічних вод, пояснив голова Держекоінспекції. Також він пояснив, що з несанкціонованих звалищ в воду змивається пластик, що також призводить до забруднення річок.

Через це, за словами Мальованого, вже до 2050 року в Україні може гостро постати проблема нестачі чистої води.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *