Чи зможе Україна вакцинувати 24 млн громадян до кінця року?

Через два місяці після початку кампанії із вакцинації проти COVID-19 в України стало актуальним запитання — чи зможе влада забезпечити вакцинування 24 млн громадян до кінця 2021 року?

За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, з травня до грудня Україна має вийти на 6 мільйонів щеплень на місяць — а це приблизно по 200 тисяч щеплень на добу. Нині ж Україна посідає останнє місце за темпами вакцинації в Європі: в середньому в нас роблять близько 15-20 тисяч щеплень на день.

Розповідаємо, наскільки реалістичним є цей план та як його збираються виконувати.

Чому вакцинація просувається так повільно?

У Міністерстві охорони здоров’я запевняють, що чинна стратегія бере до уваги лише наявні дози вакцин. Коли надходитимуть нові партії — кількість провакцинованих за добу буде збільшуватися.

«Те, що ми мали минулого місяця (в березні 2021-го — ред.) — це через обмежений доступ до вакцин», — каже Віктор Ляшко.

На думку співзасновника Українського центру охорони здоров’я Павла Ковтонюка, проблема не в малій кількості вакцин, а у складній логістичній системі.

«Минулого року, коли в Україні починали тестувати на COVID-19 — це теж спершу робили лише мобільні бригади. Але так ми не можемо робити велику кількість тестів на добу. Те саме й зі щепленнями. Мобільні бригади в такому вигляді, як зараз — це наш унікальний український винахід, який зв’язує нам руки», — каже Ковтонюк.

Він пояснює: якщо в європейських країнах мобільні бригади виїжджають на підприємства та військові частини, то в Україні вони насамперед їдуть до лікарів, які зазвичай і самі вміють робити щеплення.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *