Біля 25% ринку пестицидів України — контрафакт

ООН підрахувала, что біля 25% ринку пестицидів в Україні мають контрафактне походження. На сьогодні Україна щорічно споживає близько 100 000 тонн пестицидів. Вартість такої інвестиції становить близько 2 мільярдів дол. США. Такий високий попит неминуче привертає зловмисників. Недосконалість законодавства, корупція і брак досвіду в боротьбі з обігом контрафактних пестицидів, а також складна загальноекономічна ситуація робить Україну вразливою до обороту нелегальних засобів захисту рослин.

Незаконні пестициди привабливі для фермерів через свою дешевизну, а також необізнаності людей про те, наскільки шкідливими можуть бути подібні продукти.

Втрати, які наноситься в результаті використання незаконних пестицидів великий. У кращому випадку, вони просто недостатньо ефективно виконують свою функцію по охороні культур від шкідників, а в гіршому – можуть знищити або зіпсувати урожай. Екологічний збиток може бути ще більш масштабним.

“Застосування підроблених засобів захисту рослин може привести до довгострокового забруднення грунтів, поверхневих і ґрунтових вод, а також погрожувати біорізноманіття місцевих агроекосистем,” – каже Тамара Кутонова, консультант ООН-Довкілля в Україні.

Крім того, підроблені пестициди завдають шкоди репутації легальних національних виробників, так як найбільш поширені види підроблених пестицидів упаковуються в контейнери, візуально ідентичні використовуваним для справжніх, добре відомих засобів.

Держава також зазнає збитків: підпільна торгівля підробленими пестицидами призводить до скорочення одержуваної державою прибутку від збору податків і завдає шкоди репутації як виробників, так і експортерів внаслідок втрати врожаю через застосування таких продуктів.

Спеціальна програма ООН-Навколишнє середовище надає підтримку в навчанні фахівців з контролю контрабанди хімічних речовин в Україні, наприклад співробітників митниці.

Спеціальна програма також сприяє реалізації Роттердамської конвенції про процедуру попередньої обгрунтованої згоди відносно окремих небезпечних хімічних речовин та пестицидів у міжнародній торгівлі. Конвенція спрямована на просування єдиної відповідальності і співпраці між підписантами в міжнародній торгівлі деякими небезпечними хімречовинами, а також сприяє екологічно обгрунтованого використання таких хімікатів.

Головний редактор Марина Жуковіна

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *